PRINCIPII de ÎNŢELEPCIUNE TIBETANĂ – Intelepciunea Perfecta

23 / 100

PRINCIPII de ÎNŢELEPCIUNE TIBETANĂ - Intelepciunea Perfecta

CELE ZECE CAUZE PRINCIPALE ALE REGRETULUI

Aspirantul care urmareste cu adevarat sa atinga Eliberarea Spirituala si Omniscienta starii de desavarsire, trebuie sa mediteze profund asupra celor zece cauze ale regretului.

* Pentru fiinta umana care deja a obtinut un corp fizic liber, vital si armonios – care, dupa cum se stie este un lucru foarte dificil de obtinut – risipirea in zadar a acestei vieti ar fi o cauza de regret.

* Pentru fiinta umana care deja a obtinut prin efort perseverent acest corp fizic liber, vital, armonios si pur, ar fi o cauza de regret ca ea sa moara intocmai ca un om care nu s-a angrenat practic absolut deloc pe calea spirituala si care s-a complacut sa se lase asaltat zi de zi de grijile lumesti.
* Aceasta viata plina de agitatie in KALI YUGA (Epoca intunericului spiritual), este cel mai adesea atat de scurta si de nesigura incat, urmarirea cu incapatanare NUMAI a unor scopuri si cautari lumesti, ar putea fi o cauza de regret.

* Propriul nostru spirit divin (Sinele Suprem – ATMAN), fiind de natura necreata (DHARMA -KAYA), ar fi o cauza de regret sa nu-l revelam cat mai repede in fiinta noastra, ramanand mai departe prada valtorii iluziilor acestei lumi.

* Maestrul spiritual (GURU) fiind unicul nostru ghid pe Calea care duce la eliberarea spirituala, despartirea noastra de el inainte de a fi atins cu adevarat iluminarea divina, ar fi o cauza de regret.

* Credinta ferma si de nezdruncinat in Dumnezeu si respectarea neabatuta de a ramane mai departe pe o cale spirituala autentica, fiind singurele mijloace prin care putem atinge rapid eliberarea spirituala, ar fi o cauza de regret daca ne-am lasa mereu sa fim prada fortei necontrolate a pasiunilor.

* Intelepciunea Perfecta poate fi revelata in interiorul fiintei noastre numai prin modelul si gratia maestrului spiritual; tocmai de aceea ar fi o cauza de regret daca in loc sa descoperim in noi Intelepciunea Perfecta, ne-am risipi intreaga viata in jungla efemera a preocuparilor lumesti (mondenitatii).

* A vinde sau a precupeti intocmai ca pe o marfa Sublima Invatatura divina a Inteleptilor, ar fi o cauza de regret.

* Stiut fiind faptul ca aproape toate fiintele umane au fost macar o data sau deja sunt (in nenumaratele noastre reincarnari), parintii nostri plini de iubire, ar fi o cauza de regret daca am
manifesta acum aversiune pentru ele sau daca am face sa sufere sau am abandona chiar si una singura dintre ele.
Floarea minunata a tineretii fiind pentru noi perioada cea mai buna in care corpul nostru fizic si mintea se dezvolta foarte repede si armonios, ar fi o cauza de regret sa o lasam sa se vestejeasca in timp ce noi ne complacem intr-o stare de indiferenta larvara.

Acestea sunt cele zece cauze ale regretului.

CELE ZECE TREBUINTE CARE TREBUIE FACUTE

* De indata ce ne-am evaluat intr-un mod just propriile disponibilitati launtrice pe care le avem, este absolut necesar sa ne trasam o linie clara si ferma de actiune.
* Pentru a pune cat mai bine in practica sfaturile sau indicatiile unui maestru spiritual (GURU), este absolut necesar sa avem o deplina incredere in el si perseverenta.
* Pentru a evita sa ne inselam atunci cand ne alegem un maestru spiritual (GURU), este absolut necesar ca discipolul sa isi cunoasca propriile defecte si propriile virtuti.

* O inteligenta ascutita si o credinta de nezdruncinat sunt calitati absolut necesare pentru ca discipolul sa se poata pune cat mai bine la unison (REZONANTA), cu mintea maestrului sau spiritual (GURU).
* O atentie puternica, constanta si luciditatea mintii infrumusetata de umilinta, sunt calitati absolut necesare pentru a proteja corpul, vorbirea si mintea de influentele rele.
* Armura mintii care este orientata numai spre bine si forta inteligentei pentru a putea indeplini legamintele inimii.
* Eliberarea de dorintele si atasamentele obisnuite sunt absolut necesare daca cu adevarat dorim sa nu fim impiedicati de obstacole.

* Pentru a realiza cu adevarat un merit dublu care se naste din motive juste si din actiuni juste, cat si pentru a consacra (oferi ) pe deplin celorlalti sau lui Dumnezeu fructele actiunilor noastre, este absolut necesar un efort necontenit.
* Mintea fiintei umane care este plina de iubire si de compasiune trebuie totdeauna sa fie orientata catre ajutorarea neconditionata a tuturor fiintelor. Atat prin ascultare cat si prin intelegere dublata de intelepciune, trebuie sa reusim sa intuim natura adevarata a tuturor lucrurilor si fiintelor, astfel incat sa nu cadem niciodata in greseala de a considera materia si fenomenele legate de ea ca fiind rele.

Acestea sunt cele zece lucruri necesare care trebuie sa fie facute.

CELE ZECE LUCRURI CARE TREBUIE SA FIE INDEPLINITE

* Alatura-te trup si suflet fara a mai ezita unui maestru spiritual care este inzestrat cu autentica putere spirituala si care are o cunoastere deplina.

* Cauta-ti refugiul intr-o singuratate delicioasa care este pregnant incarcata de influente binefacatoare (spre exemplu un ASHRAM).

* Alege-ti prietenii si prietenele printre aceia care au aceeasi credinta, preocupari spirituale si obiceiuri precum sunt acelea ale tale si urmareste inainte de toate ca in astfel de oameni sa poti avea o deplina incredere.

* Pastrand mereu vii in minte efectele rele pe cere le provoaca lacomia, limiteaza-te doar la hrana care iti este strict necesara pentru a te mentine intr-o dispozitie excelenta pe intreaga perioada a izolarii tale spirituale (retragere pentru reculegere).

* Studiaza atent si in mod impartial invataturile marilor Intelepti ai acestei planete, precum si acelea ale marilor curente spirituale autentice, care sunt cu adevarat valoroase.

* Studiaza cu multa atentie si chiar practica stiintele binefacatoare cum ar fi medicina si astrologia, precum si arta profunda a semnelor prevestitoare (preziceri).

* Accepta imediat fara rezerva acel regim si acel mod de viata care te va putea ajuta sa te pastrezi intr-o stare excelenta de sanatate.

* Accepta imediat si fara rezerva acele practici sau metode traditionale (YOGA), care sunt pline de inteligenta si bun simt si care, dupa exemplul celorlalti yoghini, te vor conduce la o autentica dezvoltare spirituala.

* Apropie-ti cat mai mult pe acei discipoli avansati in yoga a caror credinta in DUMNEZEU este ferma, cu mentalul puternic si linistit si care in mod evident sunt favorizati de KARMA (actiune) si cautati apoi impreuna Divina Intelepciune.

Mentine-ti in mod constant constiinta cat mai treaza fie cand mergi, fie cand actionezi, fie cand te odihnesti, fie cand meditezi, fie cand mananci, fie cand faci dragoste sau cand dormi. •

Acestea sunt cele zece lucruri care trebuiesc sa fie indeplinite.

CELE ZECE LUCRURI CARE TREBUIESC SA FIE TOTDEAUNA EVITATE

*Evita-l fara exceptie pe acel maestru spiritual (GURU) a carui inima este dornica sa cucereasca gloria lumeasca si posesiunile materiale.

* Evita fara exceptie pe asa-zisii prieteni sau simplele cunostinte care sunt daunatori sau iti tulbura pacea mintii si astfel iti impiedica progresul spiritual.

* Evita fara exceptie manastirile, sihastriile, ASHRAM-urile, si in general toate locurile unde exista foarte multi oameni care te agaseaza, te plictisesc ori te distrag de la telurile tale spirituale.

* Evita fara exceptie sa-ti castigi painea zilnica si existenta prin furt sau inselaciune.

* Evita fara exceptie acele actiuni care iti ranesc mintea si care contravin bunului simt, pentru ca aceasta (acceptandu-le) sa nu iti intarzie evolutia spirituala.

* Evita fara exceptie acele actiuni usuratice si necugetate care iti vor diminua stima in ochii celor din jur.

* Evita fara exceptie actiunile prostesti sau inutile.

* Evita fara exceptie ascunderea propriilor tale greseli si condamnarea in gura mare a greselilor celorlalti.

* Evita fara exceptie hrana impura si toate obiceiurile rele care iti dauneaza sanatatii.

* Evita fara exceptie atasamentele care izvorasc din avaritie.

Acestea sunt cele zece lucruri care trebuie sa fie totdeauna evitate.

CELE ZECE LUCRURI CARE NU TREBUIE SA FIE NICIODATA EVITATE

* Deoarece ideile binefacatoare si minunate sunt lumina mintii, ele nu trebuie niciodata sa fie evitate.

* Deoarece formele gand divine si benefice ilustreaza jocul realitatii, ele nu trebuie sa fie niciodata evitate.

* Deoarece pasiunile minunate, intense si chiar tulburatoare care sunt in intregime si armonios controlate, pot fi o modalitate de a trezi in fiinta noastra amintirea Intelepciunii Divine (care adeseori chiar ne ajuta sa ne eliberam spiritual), ele nu trebuie sa fie niciodata evitate. (n.n.- acest aforism trebuie sa fie inteles nu ca o cedare in fata pasiunilor rele care apoi ne subjuga, ci ca o modalitate spirituala prin care, in realitate, noi ne servim de propriile noastre pasiuni minunate-masive acumulari de energie (SHAKTI) – pe care din constientizare, le sublimam apoi pe cat posibil, integral in forme superioare sublime de energie spirituala, iar prin asemenea actiuni ne putem scurta considerabil drumul pe calea spirituala).

* Deoarece bogatia care vine fara a face eforturi, gratie KARMA-ei (actiunii ) pozitive, este ingrasamantul si apa cresterii spirituale, ea nu trebuie sa fie niciodata evitata.

* Deoarece boala si necazurile de tot felul trezesc in cele din urma in noi starea de compasiune, ele trebuie in primul moment cand apar sa fie atent constientizate si nu sa fie evitate, inainte de a fi depasite (.n.n.- altfel spus, in primele clipe cand asemenea probleme (boala, necazuri ) apar, noi nu trebuie sa fugim de realitatea lor sau sa “inchidem ochii” in fata lor, caci abia atunci cadem cu adevarat prada lor; tocmai de aceea, toate acestea trebuie sa fie constientizate cu o mare luciditate, caci in realitate, ele reprezinta o lectie ascunsa care ne este data pentru a intelege cum a fost posibil ca ele sa apara ( UNDE? CUM? SI CE ANUME AM GRESIT CANDVA?) – la noi actionand totdeauna astfel ( IMEDIAT CE TOATE ACESTEA APAR, EXACT INAINTE DE A ACTIONA, SA LE DEPASIM ) – trezim in noi starea de compasiune si eliminand astfel greselile pe care le-am faptuit candva, vom putea preveni aparitia lor din nou in viitor).

* Deoarece atat dusmanii cat si nenorocul sau esecul sunt autentice mijloace de a ne ajuta atat pe noi cat si pe altii sa se indrepte cat mai repede catre practica YOGA sau o viata spirituala autentica, ele trebuie analizate cu luciditate si imediat ce apar, nu trebuie sa fie evitate (n.n. notele explicative pe care le-am inserat la SUTRA 5, sunt de asemenea valabile si aici).

* Ceea ce vine spontan si firesc prin sine insusi din afara sau chiar din interiorul nostru (universul nostru launtric), fara ca noi sa fi solicitat aceasta este un dar divin si tocmai de aceea, tot ceea ce apare atunci el nu trebuie sa fie evitat. (n.n.- notele explicative de la SUTRA 5 sunt valabile si aici).

* Ratiunea, bunul simt si inteligenta nu trebuie sa fie niciodata evitate, caci ele sunt cei mai buni prieteni in orice actiune pe care noi o intreprindem.

* Diferitele tehnici spirituale, metodele sau toate acele procedee YOGA care sunt adecvate naturii noastre, nu trebuie sa fie evitate nici unul, indiferent daca se face cu corpul fizic, cu psihicul sau cu mentalul si (cu perseverenta) ele trebuie sa fie exersate daca ne sta in putinta, fiindca prin intermediul lor ne acceleram evolutia spirituala. Gandul ferm si puternic de a-i ajuta in mod benefic si dezinteresat (cu oferirea integrala a fructelor acestei actiuni lui Dumnezeu) pe altii, indiferent cat de limitate par a fi in aparenta mijloacele noastre, nu trebuie sa fie niciodata evitate.

Acestea sunt cele zece lucruri care nu trebuie sa fie niciodata evitate.

CELE ZECE LUCRURI CARE TREBUIE SA FIE STIUTE

* Trebuie sa se stie ca dat fiind faptul ca toate fenomenele vizibile sunt iluzorii, ele sunt deci, toate ireale (MAYA).

* Trebuie sa se stie ca mintea, neavand niciodata o existenta independenta in sine (separata de Spiritul Nemuritor Unic), ea nu este niciodata permanenta.

* Trebuie sa se stie ca orice idee care la un moment dat ne apare in minte are totdeauna la baza o serie de cauze. In toate situatiile, anumite idei provoaca in universul launtric al fiintei noastre ANUMITE PROCESE DE REZONANTA cu anumite energii subtile din MACROCOSMOS.
* Trebuie sa se stie ca atat trupul cat si mintea, fiind compuse din cele cinci elemente fundamentale (respectiv :pamantul – PRITHIVI TATTVA, apa – APAS TATTVA, foc – TEJAS TATTVA, aer – VAYU TTTVA, eter – AKASHA TATTVA), sunt de asemenea amandoua tranzitorii.(TRECATOARE, EFEMERE).

* Trebuie sa se stie ca toate efectele actiunilor noastre trecute (KARMA), din care se naste durerea, suferinta si mizeria sunt inevitabile si proportionale. Aceste efecte dureroase pot fi “ARSE” si anihilate de YOGHINI PERSEVERENTI printr-o adecvata focalizare la nivelul centrului secret de forta (AJNA CHAKRA).

* Trebuie sa se stie ca durerea sau suferinta atunci cand este privita ca un mijloc ce ne poate convinge de necesitatea stringenta a abordarii caii spirituale, este un autentic maestru NEBANUIT.

* Trebuie sa se stie ca atasamentul de lucrurile lumesti, care aduc prosperitate materiala, este intotdeauna contrar progresului spiritual si cel mai adesea destul de repede ne influenteaza sa abandonam practica YOGA.

* Trebuie sa se stie ca nenorocirea, daca este privita ca un mijloc care duce fiinta umana spre abordarea practica a sistemului YOGA, este si ea un veritabil maestru NEBANUIT.

* Trebuie sa se stie ca totdeauna nici un lucru si nici o fiinta din toate cele care exista, nu are o existenta separata in sine (independenta).

* Trebuie sa se stie ca totdeauna toate lucrurile si toate fiintele care exista sunt interdependente. Acestea sunt cele zece lucruri care trebuie sa fie stiute.

CELE ZECE LUCRURI CARE TREBUIE SA FIE PRACTICATE

* Aspirantul trebuie sa realizeze cu adevarat cunoasterea practica directa a Caii yoghine, si nu sa se limiteze, precum majoritatea oamenilor, la cunoasterea ei teoretica.

* Intocmai precum aceia care-si parasesc propria tara, ducandu-se sa traiasca printre straini, el trebuie sa realizeze cu adevarat cunoasterea practica, directa a detasarii.

* Dupa ce si-a ales maestrul spiritual (GURU), el trebuie, pe cat posibil, sa renunte in totalitate la ego-ul sau si apoi trebuie sa urmeze cu multa constiinciozitate invatatura tainica ce ii este oferita de maestrul sau spiritual (GURU).

* Dupa ce aspirantul a dobandit disciplina mentala prin ascultarea atenta a invataturilor secrete ale maestrului sau (GURU), si dupa ce a meditat profund asupra lor, el nu trebuie sa-si etaleze altora perfectiunea, ci trebuie acum sa continue sa se dedice cautarii rodnice a Adevarului Ultim.

* Atunci cand la momentul oportun zorii cunoasterii spirituale incep deja sa apara, ei nu trebuie niciodata sa fie neglijati din lene, ci mai mult decat pana atunci ei trebuie sa fie cultivati cu o vigilenta constanta.

* Dupa ce yoghinul a experimentat in mod direct pentru prima data starea de iluminare spirituala, el trebuie sa o atinga din nou si sa o aprofundeze mereu si mereu in singuratate, renuntand aproape complet la activitatile lumesti ale oamenilor de rand.

* Dupa ce yoghinul a realizat cu adevarat cunoasterea practica a celor spirituale, de acum incolo el nu trebuie sa mai permita aparitia nici unei dizarmonii in interiorul corpului fizic sau a mintii sale, ci in continuare el trebuie sa realizeze si sa respecte cu tenacitate cele trei legaminte esentiale: al saraciei, al castitatii – care implica fie ABSTINENTA ACTIVA , fie CONTINENTA SEXUALA PERFECTA – si daruirii intregii sale existente NUMAI LUI DUMNEZEU.

* Odata decis sa atinga telul spiritual cel mai inalt (INDUMNEZEIREA), yoghinul trebuie sa renunte neconditionat la orice forma de egoism si trebuie sa se consacre slujirii lui DUMNEZEU pe pamant si ajutorarii pline de dragoste a intregii umanitati.

* Odata intrat pe Calea spirituala, care implica utilizarea tainica a MANTRA-elor (este vorba de abordarea sistemului LAYA YOGA ), yoghinul nu mai trebuie sa permita acum corpului, vorbirii sau gandurilor sale sa ramana impure si nesfintite, ci incepand abia din aceasta faza el poate acum sa practice cu succes focalizarea mentala si meditatia profunda asupra anumitor MANDALA-e , trebuie sa practice tripla MANDALA .

* In timpul tineretii sale, yoghinul incepator nu trebuie sa-i frecventeze decat foarte rar, sau chiar este mai bine sa nu-i frecventeze deloc pe cei care nu-l pot ajuta spiritual; in schimb el trebuie sa se dedice preponderent, fiind plin de aspiratie si perseverenta cunoasterii experimentale directe, care este oferita de maestrul sau spiritual.

Acestea sunt cele zece lucruri care trebuie sa fie practicate.

CELE ZECE LUCRURI IN CARE TREBUIE SA PERSEVEREZI

* Yoghinii incepatori trebuie sa-si mareasca perseverenta practicand corect si sistematic diferitele tehnici YOGA cu entuziasm. In plus, ei trebuie sa asculte si sa mediteze adanc asupra invataturilor spirituale.

* Dupa primele experiente spirituale ei trebuie sa persevereze, fara sa-si diminueze deloc elanul, in aprofundarea concentrarii mentale si in imbunatatirea starilor de interiorizare, pe care le au in timpul meditatiei.

* Ei trebuie, de asemenea, sa persevereze antrenandu-se fie singuri, fie in grup, in locuri linistite (eventual in mijlocul naturii), pana cand mentalul lor isi va insusi ca pe o obisnuinta benefica, creatoare, disciplina yoghina.

* Desi mai ales la inceputul practicii YOGA controlul mental si focalizarea neintrerupta a atentiei sunt uneori extrem de dificile de mentinut, yoghinul incepator trebuie sa persevereze fara pauze pentru a-si domina din ce in ce mai bine mintea.

* Daca la inceputul practicii YOGA aspirantul constata ca mintea sa este amortita, el trebuie atunci sa persevereze mai ales pentru a-si stimula inteligenta (sau cel putin pentru a-si controla mentalul).

* El trebuie sa persevereze neincetat in practica meditatiei profunde, pana cand atinge pacea mentala imperturbabila sau chiar anumite forme de SAMADHI (extaz divin).

* Dupa ce yoghinul a atins macar o singura data starea de SAMADHI (extaz divin), el trebuie sa persevereze imediat dupa aceea pentru a o face sa apara din nou si pentru a-i putea prelungi cat mai mult durata si ulterior, el va urmari sa determine aparitia acestei stari ( de SAMADHI) la comanda.

* Chiar daca uneori este asaltat de necazuri, yoghinul trebuie sa persevereze mereu in a amplifica gradat rabdarea, atat la nivelul corpului cat si in ceea ce priveste vorbirea si controlul gandurilor in mintea sa.

* Daca un atasament puternic, o dorinta intensa sau o anumita slabiciune mentala il asalteaza in mod insidios sau subit, yoghinul trebuie mai ales atunci sa persevereze pana la victoria finala in efortul sau de a o dezradacina imediat dupa manifestarea acesteia (a starii nefaste) in mentalul sau.
* Daca bunavointa si compasiunea nu se manifesta cu foarte multa tarie in el, mai ales atunci yoghinul trebuie sa-si concentreze toate eforturile in vederea atingerii perfectiunii in manifestarea ampla si spontana a acestor doua stari (BUNAVOINTA si COMPASIUNE).

Acestea sunt cel zece lucruri in care trebuie sa se persevereze.

CELE ZECE INCITARI

* Reflectand constant asupra dificultatii de a obtine in fiecare incarnare un corp uman armonios, vital si liber, aceasta ne va putea incita sa ne orientam catre o cale spirituala si sa incepem sa practicam cu entuziasm YOGA.

* Reflectand periodic asupra inevitabilitatii mortii si asupra caracterului efemer (trecator) al vietii, vom fi incitati sa traim in umilinta si sa aspiram cu smerenie catre DUMNEZEU.

* Reflectand in fiecare zi, inaintea oricarei actiuni, asupra naturii irevocabile a efectelor pe care le atrag dupa sine actiunile noastre, (legea KARMA-ei sau cu alte cuvinte, a reactiilor care apar dupa orice fapta a noastra), vom fi incitati sa evitam sa mai emitem raul.

* Reflectand chiar si numai o data pe zi asupra nefericirii si mizeriilor pe care ni le provoaca roata renasterilor (reincarnarilor) succesive (ciclul continuu al reintruparilor si al mortilor), vom fi incitati sa urmarim si noi sa atingem cat mai repede, chiar in aceasta existenta, Eliberarea Spirituala.

* Reflectand periodic asupra suferintelor aproape continue cu care se confrunta marea majoritate a fiintelor umane (care se complac in stari larvare si in ignoranta), vom fi incitati si noi sa atingem cat mai repede Iluminarea Spirituala.

* Reflectand constant asupra prostiei si perversitatii in care si noi ne complacem, cat si asupra naturii iluzorii a mintii umane, vom fi incitati sa practicam cu si mai multa ravna tehnicile YOGA si sa meditam asupra invataturilor YOGA pline de intelepciune.

* Reflectand cu detasare si luciditate asupra dificultatii de a dezradacina astfel conceptele eronate, prejudecatile, complexele de inferioritate, obiceiurile rele si traumele psihice, vom fi incitati sa practicam constant meditatia profunda si tehnicile adecvate de LAYA YOGA.

* Reflectand mereu, o data pe saptamana (duminica), asupra predominantei tendintelor rele (care ne fac si pe noi sa fim adeseori IN REZONANTA cu ele datorita complacerii noastre in stari larvare si mediocritate) in KALI YUGA, (epoca tenebrelor), vom fi incitati sa le descoperim rapid in cazul nostru antidotul (cu ajutorul tehnicilor si modalitatilor eficiente pe care sistemul YOGA ni le pune la dispozitie).

* Reflectand cu luciditate si detasare de fiecare data cand este cazul asupra nenumaratelor nenorociri si mizerii ce se manifesta, deloc intamplator, in aceasta epoca a tenebrelor, vom fi incitati sa perseveram cu tenacitate (AICI si ACUM), in vederea atingerii starii de Eliberare Spirituala.

* Reflectand, in cazul in care deja practicam YOGA, fie si numai o singura data pe zi, asupra inutilitatii aberante a irosirii vietii fara a avea un tel inalt, Divin, vom fi incitati sa perseveram in YOGA pentru a avansa pe Calea Spirituala.

Acestea sunt cele zece incitari.

CELE ZECE ERORI

* Cand lipsa credintei ferme se asociaza cu forta inteligentei, ele pot conduce in scurt timp la eroarea rostirii cuvintelor goale si inutile.

* Forta credintei de nezdruncinat aliata cu lipsa inteligentei (prostiei) poate conduce destul de repede la eroarea dogmatismului steril.

* O mare ardoare care este insa lipsita de invatatura spirituala potrivita poate conduce fiinta umana la eroarea de a cadea in extreme (sau la greseala de a urma o cale falsa).

* Meditatia fara o pregatire suficienta prealabila (sub forma studiului, care trebuie sa ne ajute sa intelegem ce procese se declanseaza, de fapt, atunci din punct de vedere yoghin), ne poate conduce la eroarea de a ne pierde in tenebrele inconstientului (sau, cu alte cuvinte, de a cadea prada haosului mental sau iluziei -amandoua aflandu-se la antipodul disciplinei mentale riguroase, care conduce la o practica yoga corecta).

* Fara o aprofundare practica gradata si adecvata a invataturilor sistemului yoga, se poate cadea in greseala orgoliului spiritual.

* Atat timp cat aspirantul nu este suficient de antrenat in practica compasiunii infinite si a detasarii, el poate cadea cu usurinta in eroarea de a cauta eliberarea spirituala doar pentru el insusi (N.N.- o alta forma de manifestare a egoului spiritual in care “dorinta” de eliberare este de fapt preluata de ego, ceea ce in ultima instanta dovedeste o neintelegere a fundamentelor sistemelor YOGA, caci intotdeauna adevarata eliberare presupune anihilarea si transcenderea ego-ului).

* Atata timp cat mentalul nu este corect disciplinat prin cunoasterea propriei noastre naturi imateriale, suntem pasibili de a cadea in eroarea de a ne orienta toate activitatile in conformitate cu valtoarea lumii.

* Atata timp cat aspirantul nu si-a dezradacinat orice ambitie, el este pasibil de a cadea oricand in eroarea de a se lasa dominat de motivatii lumesti.

* Permitand admiratorilor creduli si vulgari sa se aglomereze in jurul tau, poti cadea in eroarea autosuficientei si a orgoliului cel mai vulgar.

* Laudandu-te cu cunoasterea realizata si cu puterile tale paranormale (SIDDHI), pe care le-ai atins, esti pasibil de a cadea in eroarea exhibitionismului spiritual care te fac sa te mandresti cu performantele tale (legea secretului initiatic asociaza adevarata intelepciune cu respectarea acestuia).

Acestea sunt cele zece erori.

CELE ZECE ASEMANARI CARE POT SA NE INSELE

* Dorinta poate fi considerata in mod gresit drept increderea ferma pe care ti-o da credinta.

* Atasamentul poate fi considerat in mod gresit drept bunavointa si compasiune.

* Incetarea procesului gandirii, care apare uneori, poate fi considerat in mod gresit drept calmul profund al spiritului infinit, care este adevaratul tel.

* Perceptiile simturilor (sau anumite fenomene naturale) pot fi considerate in mod gresit revelatii ale Realitatii Divine.

* O simpla viziune de ansamblu a Realitatii Divine poate fi considerata in mod gresit drept o completa realizare spirituala.

* Cei care vorbesc frumos despre Adevarurile Spirituale, desi in realitate nu prea le practica, pot fi considerati in mod gresit niste veritabili evlaviosi (sau chiar niste maestri).

* Sclavii propriilor pasiuni inrobitoare pot fi considerati in mod gresit niste maestri yoghini care s-au eliberat ei insisi de orice lege conventionala.

* Actiunile savarsite intr-un scop personal pot fi considerate in mod gresit drept actiuni altruiste.

* Metodele care evidentiaza fatarnicia pot fi uneori considerate in mod gresit drept prudenta.

* Sarlatanii pot fi uneori considerati in mod gresit drept niste intelepti.

Acestea sunt cele zece asemanari care pot sa ne insele.

CELE ZECE LUCRURI CARE NU INSEALA

* Nu se inseala niciodata acela care s-a eliberat de toate atasamentele fata de orice obiect si care, fiind admis ca BHIKSHI (adept al Caii Renuntarii depline la lume) al Ordinului Sfant, isi parasesc casa si, traind in starea celui fara de camin, devine un yoghin ratacitor.

* Nu te inseli niciodata atunci cand iti venerezi maestrul spiritual.

* Nu te inseli niciodata atunci cand asculti comentarii asupra doctrinei, cand reflectezi si meditezi asupra esentei invataturilor sale.

* Nu te inseli niciodata atunci cand intretii aspiratii sublime, divine si cand comportamentul tau este plin de modestie.

* Nu te inseli niciodata atunci cand ai o viziune liberala (din punct de vedere spiritual), dar cu toate acestea iti respecti cu strictete legamintele spirituale (TAPAS-urile).

* Nu te inseli niciodata daca ai o minte inteligenta, dar nici un pic de orgoliu.

* Nu te inseli niciodata daca te imbogatesti cu cat mai multe cunostinte spirituale si daca meditezi profund si constant asupra lor.

* Nu te inseli niciodata daca reusesti sa combini in mod armonios instruirea spirituala profunda cu cunoasterea directa a realitatii spirituale si cu absenta egoului.

* Nu te inseli niciodata daca cu adevarat daca esti in stare sa-ti petreci intreaga viata in singuratate.

* Nu te inseli niciodata daca te dedici fara egoism actiunilor caritabile urmarind sa faci cat mai mult bine celorlalti prin intermediul actiunilor intelepte ale sistemului YOGA.

Acestea sunt cele zece lucruri care niciodata nu ne fac sa ne ratacim.

CELE 13 ESECURI LAMENTABILE

* Daca te-ai nascut ca fiinta umana si totusi nu acorzi nici o atentie cunoasterii pline de intelepciune a sistemului YOGA, atunci te asemeni cu acela care se intoarce cu mainile goale dintr-un loc plin de pietre pretioase, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca dupa ce ai trecut pragul care te separa de invatatura inteleapta a sistemului YOGA si ai inceput sa practici tehnicile YOGA, te intorci totusi la viata mondena, atunci te asemeni cu fluturele care se arunca singur in flacara lampii, iar acesta este un esec lamentabil.

* Sa traiesti langa un intelept yoghin si totusi sa ramai in ignoranta, precum un om care moare de sete pe malul unui lac, este un esec lamentabil.

* A cunoaste foarte bine principiile morale si a nu le aplica pentru a-ti elimina si vindeca pasiunile care iti intuneca mintea, face atunci sa te asemeni cu un bolnav care, desi are un sac de leacuri eficiente, refuza totusi sa le foloseasca, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca predici cu zel YOGA, scriind carti si tinand discursuri fara ca totusi sa o practici, nu te deosebesti aproape deloc de un papagal care recita o rugaciune, iar acesta este un esec lamentabil.

* A da de pomana si a face fapte de caritate cu lucruri obtinute prin furt, talharie sau inselaciune, este o actiune vana precum aceea a traznetului care loveste (evident, in mod inutil) suprafata apei, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca omori o fiinta vie pentru a oferi divinitatii din ea o ofranda de carne, este ca si cum i-ai oferi unei mame iubitoare carnea propriului ei copil, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca iti exersezi rabdarea numai in scopuri egoiste si nu pentru a-i ajuta dezinteresat si plin de dragoste pe altii, atunci te asemeni cu o pisica ce isi exerseaza rabdarea in scopul de a ucide un soarece, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca realizezi actiuni merituoase doar cu scopul de a obtine gloria si laudele lumii, este ca si cum ai schimba Lampa cea fermecata a lui Aladin (care dupa cum se stie indeplineste toate dorintele), cu o balega de capra, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca, dupa ce cunosti indeaproape intreaga invatatura YOGA , continui totusi sa ai o natura dizarmonioasa, te asemeni cu un medic care, stiind foarte bine ce trebuie sa faca in cazul unei afectiuni isi duce mai departe pe picioare boala cea necrutatoare, netratand-o, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca esti un savant reputat in cunoasterea teoretica a perceptelor YOGA, dar cu toate acestea ignori cu desavarsire experientele spirituale care rezulta din aplicarea practica si corecta a procedeelor YOGA, in aceasta situatie te asemeni cu un om foarte bogat care a pierdut cheia de la camera comorii sale, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca incerci sa explici altora invataturi si tehnici YOGA pe care deocamdata tu nu le stapanesti pe deplin, aceasta inseamna de fapt ca tu actionezi precum un orb care conduce un alt orb, iar acesta este un esec lamentabil.

* Daca confunzi experientele specifice care rezulta dintr-o prima etapa a meditatiei cu experientele spirituale esentiale ale etapei ultime, aceasta este ca si cum ai confunda cuprul cu aurul, iar acesta este un esec lamentabil.

Acestea sunt cele 13 esecuri lamentabile.

CELE 15 SLABICIUNI

* Un aspirant YOGA are fara indoiala dovada propriilor sale slabiciuni daca permite gandurilor lumesti sa-l obsedeze mai mereu in timpul perioadelor sale de singuratate.

* Un yoghin care, fiind ales cu anumite functii de raspundere intr-un ASHRAM, isi urmareste mai degraba atunci propriul sau interes decat pe cele ale ASHRAM-ului, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Aspirantul YOGA care este suficient de atent in respectarea disciplinei morale, dar caruia cu toate acestea ii lipseste controlul mental, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Cel care, desi a intrat de cativa ani pe Calea sistemului YOGA, mai este inca atasat de sentimentele lumesti ale atractiei si repulsiei, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Cel care, desi a intrat de cativa ani pe Calea sistemului YOGA si a renuntat la lucrurile lumii, inca mai suspina dupa dobandirea meritelor, face, fara indoiala, dovada propriei sale slabiciuni.

* Cel care, desi a avut o prima viziune a Realitatii Divine, nu persevereaza atat cat ar trebui in SADHANA (antrenamentul spiritual YOGA) sa pentru a atinge cat mai repede completa Iluminare Divina, face, fara indoiala, dovada propriei sale slabiciuni.

* Aspirantul YOGA, care dupa ce a intrat pe Calea spirituala YOGA, este totusi incapabil sa o parcurga pana la capat, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Cel care desi este preocupat numai de felurite practici YOGA , nu este totusi in stare sa renunte la anumite actiuni nedemne, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Cel care a ales Calea spirituala YOGA , dar cu toate acestea refuza sa se izoleze periodic (in ASHRAM ), intr-o singuratate deplina, desi stie sigur ca aici va primi hrana si toate lucrurile care ii sunt atunci necesare, chiar fara sa le ceara, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Yoghinul avansat care isi exhiba cu mandrie puterile paranormale (SIDDHI-uri), facand cu atasament exorcisme (alungarea demonilor din cei posedati), si chiar vindecand boli, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Yoghinul care face troc (schimb in natura ) punand la dispozitie adevarurile spirituale YOGA in schimbul hranei sau al banilor, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Cel care desi s-a daruit vietii spirituale in cadrul sistemului YOGA, continua cu toate acestea sa-si slaveasca propriile calitati si sa-i dispretuiasca pe ceilalti, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Yoghinul care predica altora, folosind cuvinte frumoase, adevarurile spirituale, dar cu toate acestea nu le respecta el insusi, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Cel care s-a daruit vietii spirituale in cadrul sistemului YOGA, dar care cu toate acestea, nu este in stare sa traiasca nici macar o zi in singuratate completa si care nici nu este in stare sa-si faca prezenta agreabila in fata celor din jur, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

* Aspirantul YOGA care nu este deopotriva indiferent (detasat) fata de confort, cat si fata de privatiunile vietii materiale, face fara indoiala dovada propriei sale slabiciuni.

Acestea sunt cele 15 slabiciuni.

CELE 12 LUCRURI INDISPENSABILE

* Este indispensabil sa ai o inteligenta dotata cu puterea intelegerii si discriminarii si sa aplici corect si prompt, atunci cand este necesar, invataturile sistemului YOGA, propriilor tale nevoi.

* Inainte de te consacra unei vieti spirituale in cadrul sistemului YOGA, este indispensabil sa ai o mare aversiune fata de nesfarsita roata a renasterilor (reincarnarilor) si a mortii.

* Iti este totodata indispensabil sa ai un maestru spiritual (GURU), care trebuie sa fie capabil sa te ghideze pe Calea spirituala catre starea de Eliberare ultima.

* Perseverenta, dublata de o mare fermitate si de o invulnerabilitate completa in fata tuturor tentatiilor lumesti, iti sunt indispensabile.

* Perseverenta constanta in a-ti compensa si neutraliza (inainte ca acestea sa se produca), efectele actiunilor tale anterioare rele prin realizarea detasata a unor fapte bune(cu oferirea neconditionata a fructelor acestora lui Dumnezeu), si prin respectarea neabatuta a triplului legamant (de a-ti amplifica si mentine castitatea – prin transmutarea potentialului sexual in energii creatoare, divine), corpul fizic, puritatea mentala si controlul vorbirii, iti sunt absolut indispensabile.

* Iti este indispensabila cunoasterea unei Invataturi plina de intelepciune, care trebuie sa fie suficient de cuprinzatoare, pentru a imbratisa fara exceptii intreaga cunoastere.

* Iti este indispensabila o metoda eficienta de meditatie profunda care trebuie sa-ti amplifice gradat puterea de concentrare mentala, asupra oricarui obiect.

* O arta de a trai care sa-ti permita sa utilizezi fiecare actiune a ta (a corpului, a vorbirii si a gandului), ca pe un ajutor de nadejde pe Cale, iti este absolut indispensabila.

* Iti este absolut indispensabila o metoda simpla, adecvata si eficienta care sa-ti permita sa practici cu succes invatatura spirituala primita, pentru ca ea sa nu ramana astfel in stadiul de cunoastere teoretica.

* Iti sunt absolut indispensabile anumite instructiuni care sunt adecvate fiintei tale, (care trebuie sa fie oferite la momentul oportun de un maestru YOGA intelept), si care iti vor permite sa eviti caile erorii, tentatiile de tot felul, capcanele si toate pericolele.

* O credinta puternica, de nezdruncinat, dublata de o mare seninatate a mintii, iti sunt absolut indispensabile in momentul mortii.

* Ca rezultat evident al aplicarii practice pline de succes a invataturilor secrete YOGA primite, atingerea puterilor paranormale spirituale (SIDDHI-uri), care sa-ti permita sa transmuti cat mai repede corpul, cuvantul si gandul, in esenta lor ultima spirituala, iti sunt absolut indispensabile.

Acestea sunt cele 12 lucruri indispensabile.

CELE ZECE SEMNE CARE IL INDICA PE OMUL SUPERIOR

* Daca nu ai aproape deloc orgoliu si nici un pic de invidie, acestea sunt semne sigure ca esti cu adevarat un om superior.

* Daca nu ai decat foarte putine dorinte si te multumesti adeseori cu lucruri simple, acestea sunt semne ca esti cu adevarat un om superior.

* Lipsa completa a ipocriziei si a perfidiei indica amandoua ca esti cu adevarat un om superior.

* Controlul complet al propriilor actiuni este un semn care il indica cu adevarat pe omul superior.

* Respectarea fara exceptie a propriilor angajamente (legaminte) si obligatii sunt semne care il indica pe omul superior.

* Daca aproape totdeauna esti capabil sa-ti pastrezi prietenii in conditiile in care reusesti sa privesti toate lucrurile si fiintele (deci si inclusiv si pe ei) cu impartialitate, acesta este un semn ca esti cu adevarat un om superior.

* Daca reusesti sa ii privesti pe cei rai cu compasiune si fara manie, acestea sunt semne ca esti cu adevarat un om superior.

* Daca reusesti sa accepti cu mult calm atat propria ta infrangere cat si triumful altora, acestea sunt semne ca esti cu adevarat un om superior.

* Daca aproape toate gandurile si actiunile difera de cele ale maselor care se complac in mediocritate, acestea sunt semne ca esti cu adevarat un om superior.

* Respectarea cu fidelitate (exactitate), dar care este lipsita de vanitate, a legamintelor de castitate si evlavie sunt semne care il indica cu adevarat pe omul superior.

Aceste sunt cele zece semne care il indica pe omul superior, iar opusul lor il indica, evident, pe omul inferior.

CELE 10 LUCRURI INUTILE

* Corpului nostru fizic efemer si iluzoriu, este inutil sa ii aratam o atentie excesiva.

* Tinand cont de faptul ca, totdeauna dupa moarte, noi nu luam absolut nimic din toate cele fizice cu noi pe lumea cealalta din tot ceea ce fizic, acum, ne apartine si ca propriile noastre ramasite fizice sunt scoase atunci din casa care ne-a apartinut, este absolut inutil sa muncim excesiv de mult si chiar sa suferim multe privatiuni pentru a aduna lucruri fizice cat si pentru a construi o locuinta in aceasta lume.

* Tinand cont de faptul ca, cel mai adesea, imediat dupa moarte, descendentii nostri (daca sunt ignoranti din punct de vedere spiritual ), sunt incapabili sa ne mai ofere fie chiar si cel mai mic ajutor in lumea de dincolo, este complet inutil sa le lasam drept mostenire bogatiile noastre pamantesti in locul celor spirituale, fie chiar si din cauza afectiunii pe care le-o pastram.

* Tinand cont de faptul ca dupa moarte noi ne continuam drumul singuri in lumea de dincolo, fara prieteni si fara familie, este complet inutil sa le consacram acestora, pe parcursul vietii, prea mult timp (in detrimentul practicii noastre spirituale), numai pentru a le face pe plac sau pentru a-i coplesi cu afectiunea noastra atasata.

* Tinand cont de faptul ca toti descendentii nostri, fara exceptie, sunt fiinte muritoare, si ca ei vor pierde la randul lor, dupa moarte, bunurile materiale pe care noi am putea sa le lasam drept mostenire, este complet inutil sa facem cadou aceste bunuri.

* Tinand cont de faptul ca, imediat dupa moarte, noi ne abandonam in totalitate propria noastra locuinta, este complet inutil sa ne consacram viata dobandirii de lucruri materiale.

* Tinand cont de faptul ca nerespectarea legamintelor spirituale atrage dupa sine o stare mizerabila de existenta, este aproape inutil sa intram pe o cale spirituala cum este YOGA, daca in realitate noi nu aspiram sa ducem o viata cu adevarat sfanta.

* Este complet inutil doar sa asculti Invataturile pline de intelepciune ale sistemului YOGA si sa reflectezi in mod speculativ asupra lor, fara ca sa le practici, pentru a atinge cu adevarat puterile spirituale care pot intr-adevar sa te ajute in clipa mortii.

* Este aproape inutil sa traiesti fie chiar o vreme indelungata alaturi de un maestru spiritual daca, lipsindu-ti aspiratia, abnegatia si umilinta, esti cu toate acestea incapabil sa evoluezi spiritual.

* Tinand cont de faptul ca toate fenomenele aparente ale existentei sunt intotdeauna efemere, tranzitorii, schimbatoare, instabile, si ca niciodata viata lumeasca nu ne poate oferi acces la adevarata Realitate, nici vreun castig permanent, este complet inutil sa ne consacram actiunilor lumesti neprofitabile din punct de vedere spiritual, care sunt urmarite in detrimentul cautarii Divinei Intelepciuni.

Acestea sunt cele zece lucruri inutile.

CELE ZECE NEPLACERI CAUZATE DE NOI INSINE

* A te stabili in viata de familie fara a avea mijloace sigure de existenta, inseamna sa-ti cauzezi tu singur aceeasi neplacere pe care si-ar provoca-o un idiot care mananca fructul cel otravit al omagului.

* A-ti duce mereu viata in deplina ignoranta este ca si cum ai sari tu singur intr-o prapastie adanca.

* A trai permanent in ipocrizie este ca si cum ti-ai turna singur otrava in mancare.

* Daca iti lipseste fermitatea, si totusi incerci sa actionezi ca sef al unei comunitati spirituale, inseamna sa-ti provoci tu singur o neplacere similara ca aceea a unei batrane slabite care incearca sa pazeasca singura o turma de oi.

* Daca te consacri in intregime unor ambitii egoiste si nu lupti pentru binele celorlalti, iti cauzezi tu singur o mare neplacere similara cu aceea pe care o incearca un orb care s-a ratacit in desert.

* Daca incerci sa intreprinzi unele lucruri care evident te depasesc, deoarece sunt dificile, fara a avea cu adevarat puterea si abilitatea de a le duce la bun sfarsit, inseamna sa-ti provoci singur o neplacere similara cu aceea pe care o incearca un om slabit si anemic, care vrea sa duca in spinare o povara ce este mult prea grea pentru el.

* Daca nu respecti preceptele pline de intelepciune ale sistemului YOGA sau pe acelea ale maestrului tau spiritual, din orgoliu si autosatisfactie, inseamna sa iti provoci singur o neplacere similara cu a ceea a unui rege care duce o politica perversa.

* A-ti risipi timpul colindand prin lume in loc sa te consacri plin de daruire practicilor YOGA si meditatiei, inseamna sa iti provoci singur o neplacere la fel de mare cu aceea a unui cerb care coboara in vale, in loc sa ramana in munti, unde se afla in deplina siguranta.

* A te lasa absorbit de urmarirea unor teluri lumesti, decat de atingerea Intelepciunii Divine, inseamna sa-ti provoci singur o neplacere la fel de mare ca aceea a unui vultur care si-a rupt o aripa.

* A-ti insusi fara scrupule ofrandele aduse maestrului sau Trinitatii, inseamna sa-ti provoci o neplacere comparabila cu aceea a unui copil care inghite un carbune aprins.

Acestea sunt cele 10 neplaceri care sunt cauzate de noi insine.

CELE ZECE LUCRURI BINEFACATOARE

* Este binefacator sa abandonezi cat mai repede toate conventiile si prejudecatile lumesti si sa te consacri plin de daruire practicii perseverente a sistemului YOGA.

* Este binefacator sa-ti parasesti familia si casa mai ales atunci cand conditiile acolo nu sunt favorabile practicii spirituale si sa te alaturi unui maestru spiritual autentic.

* Este binefacator sa abandonezi activitatile lumesti si sa te consacri plin de aspiratie catre DUMNEZEU, celor trei activitati spirituale : sa asculti cu atentie, sa practici cu perseverenta, si sa meditezi profund (asupra Invataturilor YOGA care iti sunt puse la dispozitie).

* Este binefacator sa renunti periodic la toate obligatiile sociale si sa te izolezi din cand in cand, pentru a practica YOGA in singuratate.

* Este binefacator sa renunti la dorintele de lux si de confort si sa induri cu detasare si rabdare privatiunile.

* Este binefacator sa te multumesti cu lucruri putine si simple si sa te eliberezi de setea de posesiuni materiale .

* Este binefacator ca, o data ce ai luat o hotarare, sa o respecti cu fermitate si sa nu profiti niciodata de ceilalti.

* Este binefacator sa te eliberezi de dorinta placerilor necontrolate (ale caror energii nu sunt sublimate in forma de energie elevate, inalte) ale acestei vieti si sa te dedici realizarii fericirii permanente pe care numai atingerea starii de SAMDADHI (extaz divin) o poate da.

* Este binefacator sa abandonezi complet atasamentul fata de lucrurile materiale vizibile (care sunt efemere si iluzorii) si sa atingi cat mai repede cunoasterea Realitatii Ultime .

* Este binefacator sa eviti indisciplina celor trei porti ale cunoasterii ( corpul fizic, vorbirea si mintea) si sa realizezi prin folosirea lor corecta Dublul Merit.

Acestea sunt cele 10 lucruri binefacatoare.

CELE ZECE LUCRURI CARE SUNT CELE MAI BUNE

* Pentru cel cu o inteligenta minima, cel mai bun lucru este sa respecte fara exceptie legea cauzei si a efectului (KARMA).

* Pentru cel cu o inteligenta medie, cel mai bun lucru este sa recunoasca atat in el, cat si in afara lui, jocul legii contrariilor ( HA (+)- TA (-); YANG (+)-YIN (-) ).

* Pentru cel cu o inteligenta superioara, cel mai bun lucru este deplina realizare a non-separabilitatii dintre cunoscator, obiectul de cunoscut si actul cunoasterii.

* Pentru cel cu o inteligenta minima, cea mai buna meditatie consta in concentrarea mentala perfecta asupra unui singur si unic obiect.

* Pentru cel cu o inteligenta medie, cea mai buna meditatie consta in concentrarea mentala ferma asupra celor doua concepte dualiste (al fenomenelor si al numerelor, al constiintei pure si al mintii).

* Pentru cel cu o inteligenta superioara, cea mai buna meditatie consta in mentinerea cat mai mult timp a linistii mentale, prin golirea completa a mintii de orice idee, aceasta se realizeaza cunoscand cat mai bine faptul ca atunci, cel care mediteaza, obiectul meditatiei si actul meditatiei nu sunt in realitate decat una.

* Pentru cei cu o inteligenta minima, cea mai buna practica spirituala consta in a trai intr-un perfect acord cu legea cauzei si a efectului ( KARMA).

* Pentru cel cu o inteligenta medie, cea mai buna practica spirituala consta in a considera toate fiintele si lucrurile obiective ca pe niste imagini de vis sau care sunt produse printr-un act de magie (MAYA).

* Pentru cel cu o inteligenta superioara, cea mai buna practica spirituala consta in abtinerea de la orice dorinta sau actiune lumeasca (dat fiind faptul ca toate lucrurile din SAMSARA- lumea fenomenala, efemera – sunt inconsistente).

* Pentru toate cele trei grade de inteligenta, cel mai bun sfat, care daca este urmat, ne ajuta sa progresam repede din punct de vedere spiritual, consta in eliminarea gradata a pasiunilor intunecatoare si a egoismului.

Acestea sunt cele 10 lucruri cele mai bune.

CELE ZECE ERORI GRAVE

* Cand un aspirant YOGA urmeaza un sarlatan abil in locul unui maestru spiritual veritabil, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin se apleaca plin de pasiune asupra studiului stiintelor sterile ale lumii, in loc sa cerceteze atent si profund invatatura secreta a marilor intelepti, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin isi face planuri de durata, cum ar fi, spre exemplu, construirea unei locuinte permanente (in aceasta lume), in loc sa traiasca in fiecare zi ca si cum s-ar afla in ultima zi a vietii sale, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin predica Invataturile YOGA multimii (inainte sa le fi realizat perfect el insusi prin experienta DIRECTA), in loc sa mediteze profund si atent asupra lor in singuratate, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin se angreneaza sa acumuleze bogatii materiale precum un avar, in loc sa se daruiasca in acte de caritate sau sa le foloseasca in scopuri spirituale, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin isi lasa corpul fizic si mintea prada desfraului si exceselor rele, renuntand la legamintele pe care si le-a asumat (de puritate, de continenta perfecta si de castitate ), el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin isi pierde vremea osciland intre sperantele si temerile acestei lumi, in loc sa aspire cu putere sa inteleaga Realitatea Ultima, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin incearca sa-i transforme si sa-i revolutioneze pe altii in loc sa urmareasca plin de tenacitate sa se transforme pe sine insusi, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin lupta sa obtina puteri trecatoare, in loc sa-si trezeasca si sa-si cultive propriile puteri paranormale spirituale (SIDDHI-uri), el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin este lenes si indiferent in loc sa persevereze, mai ales in conditiile in care sunt reunite toate circumstantele favorabile pentru accelerarea evolutiei sale spirituale, el comite o grava eroare.

Acestea sunt cele 10 erori grave.

CELE ZECE ERORI GRAVE

* Cand un aspirant YOGA urmeaza un sarlatan abil in locul unui maestru spiritual veritabil, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin se apleaca plin de pasiune asupra studiului stiintelor sterile ale lumii, in loc sa cerceteze atent si profund invatatura secreta a marilor intelepti, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin isi face planuri de durata, cum ar fi, spre exemplu, construirea unei locuinte permanente (in aceasta lume), in loc sa traiasca in fiecare zi ca si cum s-ar afla in ultima zi a vietii sale, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin predica Invataturile YOGA multimii (inainte sa le fi realizat perfect el insusi prin experienta DIRECTA), in loc sa mediteze profund si atent asupra lor in singuratate, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin se angreneaza sa acumuleze bogatii materiale precum un avar, in loc sa se daruiasca in acte de caritate sau sa le foloseasca in scopuri spirituale, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin isi lasa corpul fizic si mintea prada desfraului si exceselor rele, renuntand la legamintele pe care si le-a asumat (de puritate, de continenta perfecta si de castitate ), el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin isi pierde vremea osciland intre sperantele si temerile acestei lumi, in loc sa aspire cu putere sa inteleaga Realitatea Ultima, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin incearca sa-i transforme si sa-i revolutioneze pe altii in loc sa urmareasca plin de tenacitate sa se transforme pe sine insusi, el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin lupta sa obtina puteri trecatoare, in loc sa-si trezeasca si sa-si cultive propriile puteri paranormale spirituale (SIDDHI-uri), el comite o grava eroare.

* Cand un yoghin este lenes si indiferent in loc sa persevereze, mai ales in conditiile in care sunt reunite toate circumstantele favorabile pentru accelerarea evolutiei sale spirituale, el comite o grava eroare.

Acestea sunt cele 10 erori grave.

CELE ZECE LUCRURI ZADARNICE

* Daca cu adevarat ai realizat prin experienta directa natura Vidul Beatific este zadarnic sa mai meditezi asupra invataturilor spirituale,

* Daca cu adevarat ai realizat natura divina perfecta a inteligentei nu mai este deloc necesar sa cauti absolvirea pacatelor tale.

* La fel absolvirea (iertarea) de pacate nu mai este necesara nici in cazul in care yoghinul a atins cu adevarat starea de pace mentala profunda.

* Pentru cel care a atins cu adevarat starea de puritate absoluta, este zadarnic sa mai meditezi asupra Caii Spirituale si asupra metodelor sale (caci deja el a atins scopul suprem).

* Pentru cel care a realizat cu adevarat natura ireala (sau iluzorie) a cunoasterii , este zadarnic sa mai mediteze asupra starii de non-cunoastere.

* Pentru cel care a realizat cu adevarat irealitatea (sau, cu alte cuvinte, natura iluzorie), a pasiunilor intunecatoare, este zadarnic ca el sa mai caute antidotul lor.

* Pentru cel care a realizat cu adevarat natura iluzorie a tuturor fenomenelor, este zadarnic sa mai caute de acum inainte sau sa respinga ceva.

* Daca ai realizat cu adevarat ca durerea si nefericirea sunt pentru cel care a atins aceasta treapta adevarate binecuvantari, este zadarnic sa mai cauti fericirea.

* Daca ai realizat cu adevarat natura nenascuta (sau necreata) (este vorba despre revelarea atat a Sinelui Suprem ATMAN ) a constiintei tale, este zadarnic sa mai practici transferul constiintei.

* Daca in tot ceea ce faci, tu nu urmaresti decat binele celorlalti, este zadarnic sa mai doresti vreun beneficiu pentru tine insuti .

Acestea sunt cele 10 lucruri zadarnice.

CELE ZECE LUCRURI CELE MAI PRETIOASE

* O existenta umana libera si armonioasa este mult mai pretioasa decat miriade de existente neumane intr-una din cele sase stari ale existentei care se manifesta in lumea de dincolo.

* Un intelept care cu adevarat a atins starea suprema de Eliberare Spirituala este mai pretios decat toate celelalte fiinte umane care nu se afla pe o Cale Spirituala si care sunt atasate activitatilor lumesti.

* Un adevar esoteric (secret, ascuns, care poate fi inteles numai de cei initiati), este cu mult mai pretios decat toate stiintele exterioare.

* O strafulgerare de moment a Divinei Intelepciuni, nascuta in timpul unei meditatii profunde, este cu mult mai pretioasa decat toate cunostintele obtinute prin simpla ascultare sau printr-o reflectare realizata asupra invataturilor spirituale care au fost asimilate doar teoretic.

* Cel mai mic merit obtinut prin binele dezinteresat pe care l-am facut altora, este cu mult mai pretios decat meritul pe care l-am dobandit prin urmarirea propriei noastre bunastari.

* Experimentarea, chiar si pentru un singur moment, a acelei forme de SAMADHI (Extaz Divin) in care absolut toate procesele gandirii sunt suspendate, este cu mult mai pretioasa decat experimentarea continua a starii de SAMADHI (Extaz Divin) in care procesele gandirii sunt inca active.

* Trairea extazului suprem al starii de Eliberare Spirituala Ultima, chiar si pentru un singur moment, este cu mult mai pretioasa decat toate starile de placere rezultate in urma atasamentului fata de fiinte umane, obiecte sau fenomene.

* Cea mai neinsemnata dintre actiunile noastre bune care a fost cu adevarat facuta fara nici o urma de egoism sau care a fost facuta cu oferirea neconditionata a fructelor ei lui DUMNEZEU, este cu mult mai pretioasa decat toate actiunile noastre egoiste, interesate.

* Renuntarea completa si neconditionata la toate lucrurile lumii (casa, familie, prieteni, proprietati, renume), este cu mult mai pretioasa decat oferirea sub forma actelor de caritate, a celor mai mari bogatii.

* O viata plenar traita in cautarea Iluminarii Spirituale si a Eliberarii, este cu mult mai pretioasa decat toate vietile anterioare, care au fost risipite pentru felurite scopuri lumesti.

Acestea sunt cele 10 lucruri cele mai pretioase.

CELE ZECE LUCRURI CARE SUNT ECHIVALENTE

* Pentru cel care este sincer si total daruit (“trup si suflet”) vietii spirituale, abtinerea sau nu de la activitatile lumesti este acelasi lucru.

* Pentru cel care a realizat cu adevarat si in mod total natura transcendenta a Spiritului Nemuritor ATMAN, a continua sa mediteze sau a nu mai continua sa mediteze devine acelasi lucru.

* Pentru cel care s-a eliberat cu adevarat de orice atasamente fata de confort, este acelasi lucru daca el mai practica sau nu mai practica deloc asceza.

* Pentru cel care a realizat cu adevarat si in mod total Realitatea Ultima a lui DUMNEZEU, este acelasi lucru daca el mai ramane izolat pe un varf de munte sau daca rataceste acolo unde vrea el, asemeni unui yoghin ratacitor.

* Pentru cel care a atins cu adevarat si in realitate controlul mintii, este acelasi lucru daca el mai savureaza sau nu mai savureaza placerile lumesti.

* Pentru cel cu adevarat inzestrat cu o compasiune infinita, este acelasi lucru daca el continua sa practice meditatia profunda in deplina izolare sau daca se consacra binelui colectiv (in care fructele actiunilor sale sunt oferite, neconditionat lui DUMNEZEU).

* Pentru cel a carui credinta si daruire totala (fata de maestrul sau spiritual “GURU”) sunt de nezdruncinat, este acelasi lucru daca el mai ramane sau nu mai ramane langa maestrul sau spiritual.

* Pentru cel care cu adevarat a inteles perfect (prin realizare launtrica directa) invataturile secrete yoghine care i-au fost puse la dispozitie, norocul sau ghinionul sunt similare.

* Pentru cel care a abandonat viata lumeasca si s-a daruit cu adevarat, plin de aspiratie catre DUMNEZEU, realizarii practice si directe a Adevarurilor Spirituale, care este acelasi lucru daca el mai respecta sau nu mai respecta codurile conventionale de conduita in societate.

* Pentru cel care a atins cu adevarat Suprema Intelepciune si starea de eliberare spirituala, demonstrarea sau nedemonstrarea puterilor sale paranormale, miraculoase (SIDDHI-uri) devine absolut indiferenta.

Acestea sunt cale 10 lucruri care sunt totdeauna indiferente.

CELE ZECE VIRTUTI ALE DOCTRINEI YOGHINE A INTELEPCIUNII

* Faptul ca DOCTRINA YOGHINA a Intelepciunii le permite oamenilor sa atinga starea de cunoastere divina prin practica perseverenta a celor 10 Actiuni Evlavioase (pline de respect si admiratie fata de DUMNEZEU), prin insusirea Celor Sase Virtuti de Neclintit, a diverselor invataturi referitoare la Realitatea Ultima si la Perfectiunea Spirituala a celor Patru Adevaruri Nobile, prin atingerea Celor Patru Stadii ale Meditatiei yoghine profunde (DHYANA), prin realizarea Celor Patru Stari Superioare de Existenta Fara Forma si prin practicarea integrala a Celor Doua Modalitati, cea a dezvoltarii spirituale si cea a Eliberarii Spirituale Supreme, reprezinta o virtute a Doctrinei Yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca Doctrina Yoghina a Intelepciunii face posibila aparitia in SAMSARA (lumea fenomenala, efemera) a unor fiinte umane iluminate spiritual (brahmini) din randul oamenilor, precum si faptul ca ea le permite acestora sa atinga succesiv Taramul tainic al Celor 4 Mari Gardieni, cele 6 Taramuri tainice ale DEVA-silor (zeilor) din paradisurile senzoriale, cele 17 Taramuri tainice ale zeilor (DEVA-si) din lumile cu forma, precum si cele 4 Taramuri taramuri tainice ale zeilor (DEVA-si) din lumile fara forma , reprezinta o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca ea (Doctrina yoghina a Intelepciunii) permite ridicarea din randurile oamenilor a celor care au intrat in marele curent Spiritual al celor care nu vor mai renaste decat o singura data si a celor care deja au transcens in totalitate necesitatea renasterii, a Arhontilor, a Buddha-silor, care deja au atins iluminarea divina personala si a Buddha-silor omniscienti, este o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca cei care au atins cu adevarat Iluminarea Divina sunt capabili sa revina din nou in aceasta lume ca incarnari divine pentru a ajuta oamenii, ca si celelalte fiinte vii sa se elibereze pana la momentul disolutiei si resorbtiei totale (MAHAPRALAYA) a Universului (MACROCOSMOSULUI) evidentiaza o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca exista prin bunavointa BODHISATTVA-silor , influente divine, spirituale, protectoare, care fac posibila eliberarea tuturor oamenilor si chiar a celorlalte fiinte sau a anumitor entitati, evidentiaza o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca, chiar si atunci cand dupa moarte ajungem (datorita faptelor noastre rele), in lumile infernale, putem totusi experimenta momente de fericire, ca urmare a putinelor acte bune savarsite in timpul vietii pe pamant, evidentiaza o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca exista in lume multi oameni care o duc foarte greu si se chinuie cumplit datorita KARMA-ei (legea actiunii si reactiunii) lor negative dar care totusi renunta la un moment dat complet la viata lumeasca devenind sfinti sau Mari Intelepti Yoghini eliberati care apoi sunt venerati de intreaga lume , evidentiaza o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca unii oameni cu o KARMA (legea actiunii si reactiunii) foarte grea, pe care si-o facusera prin actiunile lor rele chiar in aceasta viata si care ar fi fost condamnati la suferinte cumplite si foarte lungi dupa moartea lor, au fost totusi capabili sa se orienteze practic si in mod ferm catre Calea Spirituala si chiar in ACEEASI EXISTENTA deja au atins starea de Eliberare Spirituala Suprema, evidentiaza o alta virtute foarte importanta a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.
* Faptul ca prin simpla credinta ferma si puternica sau prin meditatie nu atat de profunda dar sincera asupra Doctrinei yoghine a Intelepciunii, sau pur si simplu prin renuntarea completa la lume pentru a deveni un aspirant yoghin ce se retrage intr-un ASHRAM (sau altfel spus chiar fara sa atinga in aceasta existenta Iluminarea Divina), fiintele umane in cauza devin demne de respectul si de veneratia semenilor lor, evidentiaza o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

* Faptul ca, chiar si dupa abandonarea completa a tuturor posesiunilor lumesti si dupa renuntarea la statutul de sef de familie si retragerea intr-un ASHRAM sau chiar intr-o manastire ce se afla in varful unui munte, cel care se consacra plin de fervoare cautarii rodnice a lui Dumnezeu si spiritualitatii nu este totusi niciodata lipsit de cele necesare vietii, in cea mai mare masura datorita ajutorului tainic al lui Dumnezeu, evidentiaza o alta virtute a Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

Acestea sunt cale 10 virtuti ale Doctrinei yoghine a Intelepciunii.

CELE ZECE EXPRESII FIGURATE

* Intrucat in realitate Adevarul esential nu poate fi descris (ci el poate fi numai realizat in mod direct si launtric atunci cand yoghinul intra in stare de SAMADHI – extaz divin), expresia “Adevarul Esential” este ea insasi o expresie figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici un “mijloc de a strabate” si nici “acela care parcurge”, Calea aceasta este ea insasi o expresie figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici vederea nici cel care vede Starea Reala, aceasta expresie este si ea tot una figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici meditatia nici cel care mediteaza asupra Starii Pure, expresia “Starea Pura” este si ea tot una figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici bucuria si nici “acela care se bucura”, in Starea Naturala este si ea una figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici respectarea legamintelor si nici “acela care respecta” legamintele, aceste expresii sunt si ele tot unele figurate.

* Intrucat in realitate nu exista nici acumulare de merite si nici “acumulator de merite”, expresia “Dublu Merit” este si ea tot una figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici executarea actiunilor si nici “executor al actiunilor”, expresia “Dubla Intunecare” este si ea tot una figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici renuntare la lume si nici cel care renunta (la existenta lumii), expresia “existenta lumii” este si ea tot una figurata.

* Intrucat in realitate nu exista nici obtinere si nici “acela care obtine” (fructele sau rezultatele actiunilor), expresia “rezultatele actiunilor” este si ea tot una figurata.

Acestea sunt cale 10 expresii figurate.

CELE ZECE MARI REALIZARI DATATOARE DE MARI FERICIRI

* Este o mare fericire sa realizezi in mod direct ca Spiritul Nemuritor – ATMAN , care este comun tuturor fiintelor umane este inseparabil de Spiritul Etern Infinit (PARAMATMAN), universal al lui DUMNEZEU.

* Este o mare fericire sa realizezi cu adevarat ca Realitatea Ultima este fara de calitati.

* Este o mare fericire sa realizezi ca in infinita Cunoastere a Realitatii Ultime de dincolo de gandire, toate diferentele SAMSARA-ei (lumi fenomenale, efemere), sunt inexistente.

* Este o mare fericire sa realizezi ca in starea primordiala (sau NECREATA) a Spiritului Nemuritor – ATMAN, nu mai exista nici un proces mental perturbator.

* Este o mare fericire sa realizezi ca in Starea Adevarului fundamental (DHARMA-KAYA) acolo unde spiritul si materia sunt inseparabile, nu mai exista nici persoana care sa formuleze teorii, nu mai exista vreun suport al teoriilor.

* Este o mare fericire sa realizezi ca in starea de perfecta comuniune spirituala cu DUMNEZEU in care nasterea, moartea si orice forma de schimbare sunt transcense (SAMBHOGA-KAYA), nu exista nici nastere, nici moarte, nici transformare, nici nimic care sa se schimbe, iar acolo compasiunea infinita emana din ea insasi.

* Este o mare fericire sa realizezi ca in NIRMANA-KAYA (divinul corp al incarnarii), Cel emanat din El insusi, nu mai exista nici un sentiment de dualitate.

* Este o mare fericire sa realizezi ca in DHARMA-CHAKRA (roata legii divine), nu mai exista nici o baza care sa sustina doctrina nemuririi sufletului.

* Este o mare fericire sa realizezi ca in Compasiunea Divina Infinita (a BODHISATTVA-silor) nu mai exista nici restrictii si nici vreo urma de partialitate.

* Este o mare fericire sa realizezi ca desi straveche, chiar si in prezent, Calea Eliberarii Supreme, pe care toti Marii intelepti yoghini si BUDDHA-sii au strabatut-o, continua sa existe mai departe, mereu aceeasi si mereu deschisa celor care aspira cu adevarat sa paseasca pe ea. Este o mare fericire ca si tu sa realizezi in mod direct acest mare adevar Ultim.

Acestea sunt cele 10 mari realizari datatoare de mari fericiri.

Mintea care nu se grăbește

 

10 thoughts on “PRINCIPII de ÎNŢELEPCIUNE TIBETANĂ – Intelepciunea Perfecta”

  1. Pingback: - Ce este frica şi de unde provine - frici puternice -

  2. Pingback: STAREA DE ILUMINARE-manifestare spontana a Gratiei Divine

  3. Pingback: - Karma şi reîncarnarea - legea cauzei şi efectului -

  4. Pingback: - Intuitia si instinctul sunt independente de noi -

  5. Pingback: Era Varsatorului, Varsta de aur a Omenirii - de toate pentru toti si mai mult

  6. Pingback: Înlăturarea energiilor negative cu ajutorul Feng Shui-ului

  7. Pingback: 10 porunci pentru Subconştientul tău - solutii perfecte la problemele

  8. Pingback: Despre cum se manifesta prostia si indobitocirea din Romania

  9. Pingback: Cele mai puternice plante vindecătoare ale strămoşilor noştri

  10. Pingback: - 7 legi fundamentale - legile universului explicate -

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: